Kétfaktoros azonosítás regisztráció

 

 Tisztelt Oktató Kolléga! Tisztelt Hallgató!

 A Neptun tanulmányi rendszer oktatói webes felületéről történő üzenetküldés visszakapcsolásának feltétele volt, hogy a tanulmányi rendszerbe történő bejelentkezés korszerű biztonsági szabályok alapján működjön. A Neptun 2023.2 verziójával elérhető a kétfaktoros azonosítás, amelynek használata 2023. augusztus 31-tól valamennyi oktatói munkakörben dolgozó felhasználó számára kötelező a Neptun bejelentkezéshez.

 A kétfaktoros azonosítás annyit jelent, hogy az eddig használt login név és jelszó páros mellett egy külön hitelesítő alkalmazás által generált egyedi kód megadása is szükséges lesz a Neptun webes felületére történő belépéshez.

 • A hitelesítő alkalmazás mobiltelefonra telepíthető, az ajánlott hitelesítő alkalmazás a Microsoft Authenticator. A Microsoft Authenticator alkalmazás letöltéséről és telepítéséről bővebben ezen a linken olvashat
 • Amennyiben Ön nem rendelkezik okostelefonnal, úgy használhatja hitelesítő alkalmazásként a számítógépre telepített FortiToken Windows alkalmazást is. A FortiToken alkalmazás letöltését ezen a linken tudja megkezdeni.
 • A fenti alkalmazáoktól eltérő hitelesítő alkalmazást is használhat, mint például Google Authenticator, vagy a NISZ hitelesítő alkalmazás (androidra és IOS-re), de az elsődlegesen ajánlott és a támogatott alkalmazás a Microsoft Authenticator illetve a FortiToken app.
 • Linuxra elérhető a Twilio Authy nevű alkalmazás, amelyben hasonlóan elvégezhető a kétfaktoros kulcs regisztrálása, mint a FortiTokennél, és ezután ugyanúgy generálni fogja a program a 6 számjegyű tokent, amivel tudja majd magát azonosítani belépéskor.

 A Microsoft Authenticator kompatibilis iOS 11.0 verzió vagy fölött, Android 6.0 verzió vagy fölött. A Fortitoken elérhető Windows 10 verzió 14393.0 vagy fölött. 

 A hitelesítő alkalmazásban regisztrálni szükséges a Neptun fiókot. A regisztráció már most is megtehető a Neptun webes felületére történő bejelentkezést követően a Saját adatok/ Beállítások menüpontban, a Kétfaktoros azonosítás tabulátorfülön. A regisztráció során a már telepített alkalmazásban a QR kód beolvasása, vagy a regisztrációs felületen generált hitelesítő kód és a Neptun bejelentkezéshez használt jelszó megadása szükséges.

 A Neptunból indított hitelesítő alkalmazás regisztrációt az alábbiakban mutatjuk be.

 1. Töltse le a Microsoft Authenticator vagy a Fortitoken Windows alkalmazást.
  A Microsoft Authenticator alkalmazásba bejelentkezhet a PTE-n használt Microsoft azonosítójával (loginnév@tr.pte.hu), de az alkalmazás a Neptun bejelentkezéshez új fiókot fog létrehozni. A Microsoft Authenticator alkalmazás M365 fiókjának azonosító kódja nem fog működni a Neptun bejelentkezés hitelesítésekor. Az "Egyéb fiók (Google, Facebook stb.)" (3. pont) opciót válassza a Fiók felvételénél!

        

 2. A Neptun webes felületén a Saját adatok / Beállítások menüpont Kétfaktoros azonosítás tabulátorfülén a Beállítás gomb megnyomásával kezdheti meg a regisztrációt.

 3. A Beállítás gombra kattintva a következő felület fogadja:

 4. Olvassa be a Neptunban megjelenő QR kódot a Microsoft Authenticator alkalmazásban.
  Amennyiben Fortitoken Windows hitelesítő alkalmazást telepített a QR kód helyett adja meg a Neptunban felugró ablakból a szöveges 56-jegyű kódot (Mutasd a kódot).

  Amennyiben a hitelesítő kódot nem mobilapplikációval, hanem számítógépre telepített (Fortitoken Windows) alkalmazással készíti és a Neptun bejelentkezést több számítógépről is végre szokta hajtani, úgy minden számítógépen rendelkeznie kell a hitelesítő alkalmazással. Ekkor fontos, hogy mentse el a QR kódhoz tartozó szöveges 56-jegyű kódot, és minden telepített alkalmazásban regisztrálja ugyanezen kóddal a Neptun fiókját.

  "Kód megadása" felirat alatti cellába a telepített alkalmazás által generált 6-jegyű kódot, a "Jelszó" alatti mezőbe viszont a Neptun fiókhoz tartozó - és a központi azonosítási rendszerben is használatos - jelszót kell beírni. Kérem, arra is figyeljen, hogy a jelszavát megfelelően adja meg, illetve ha összetettebb jelszót használ, akkor először mindenképpen azt írja be, hogy a beírt 6-számjegyű tokennek az érvényessége ne járjon le a jelszavának beírása közben!

           

 5. A sikeres regisztrációt követően az Authenticator főmenüjében megjelenik a Pécsi Tudományegyetem elnevezésű fiók. Ha bejelentkezett a PTE-n használt Microsoft azonosítójával (loginnév @tr.pte.hu) is, akkor a külön létrehozott fiók is megjelenik. Minden Neptun-bejelentkezés alkalmával meg kell adni az alkalmazás által ebben a fiókban generált hitelesítő kódot (egyszeri jelszó). A hitelesítő kódot (egyszeri jelszót, tokent) az Authenticator 30 másodpercenként frissíti.
  Figyelem! A hitelesítő alkalmazásban mindig az utoljára beállított fiók által generált 6-jegyű kód használható!

 

Amennyiben a regisztráció kapcsán problémába ütközne, írjon nekünk bizalommal a neptun@pte.hu címre, vagy kérje a kari kollégák segítségét.

Levél Csapda