Jelszó kezelés

A Pécsi Tudományegyetemen egy felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó azonosít minden egyetemi polgárt, az egyetemen használt legtöbb informatikai szoftver elérésekor (levelezőrendszer, tanulmányi rendszer, wi-fi hálózat, stb.)

A felvételi tájékoztatóval minden hallgató megkapja felhasználónevét és a hozzá tartozó ideiglenes jelszót.

 Amennyiben az egyetem oktatója hallgató is egyben, mindkét webes felületre (NEPTUN hallgató, NEPTUN oktató) ugyanazon felhasználónévvel és jelszóval fog tudni belépni. 

A legbiztonságosabb jelszavak egyik tulajdonsága hogy nehéz megjegyezni őket. A felvételi értesítővel küldött, vagy a Tanulmányi Osztály/Hivatal által generált jelszavak pedig a maximális biztonságra törekednek. Így javasolt az első sikeres bejelentkezés után megváltoztatni azt. Ezt a Saját adatok / Beállítások menüpontban lehet megtenni.

 

A biztonságos jelszó megadására továbbra is figyel a program. Az új jelszónak tartalmaznia kell legalább egy kisbetűt, nagybetűt, számot, valamint speciális karaktert és összesen legalább hét karakterből kell állnia. Nem tartalmazhatja sem a felhasználónév, sem vezetéknév vagy a keresztnév egészét vagy részét, és nem lehet azonos az előzőleg megadott 20 jelszóval. Ha mégis ilyen kerülne megadásra, akkor a program hibaüzenetben tájékoztat.

 

 

A felhasználók adatainak biztonságát szolgálja az a szabály is, amely alapján egy felhasználónévhez tartozóan 6 órán belül maximum 5 hibás jelszópróbálkozást engedélyez a rendszer. Ezt követően a program letiltja a felhasználó bejelentkezését 6 órára. Gyakori problémát okoz az egyetemi wi-fi hálózat automatikus csatlakozásához beállított, elmentett jelszó. Előfordulhat ugyanis, hogy a korábbi jelszó megváltoztatásra kerül, de az a hálózati csatlakozási beállításokban nem kerül cserére, így az automatikus csatlakozással a 20 sikertelen próbálkozást néhány pillanat alatt eléri a felhasználó. A jelszó módosítás előtt javasolt az automatikus csatlakozást kikapcsolni a készülékeken.

Amennyiben egy felhasználó elfelejtette a jelszavát, a hallgató a Tanulmányi Osztálytól/Hivataltól kérhet segítséget. Az oktatók személyes adategyeztetést követően a PTE Ügyfél-támogatási Osztályán (36006 mellék) igényelhetnek új jelszót.

 

 

Levél Csapda