Pécsi Tudományegyetem

Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer

 

Jelszó kezelés

Épp mivel egy felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó azonosít minden egyetemi alkalmazásban, az első és legfontosabb dolog, hogy a jelszó nem adható át másnak. Érdemes fokozottan figyelni hát a biztonságos tárolásra. 

A felvételi tájékoztatóval minden hallgató megkapja felhasználónevét, ha az oktató hallgató is, vagy a hallgató oktató is, attól még mindkét webes felületre (NEPTUN hallgató, NEPTUN oktató) ugyanazon felhasználónévvel és jelszóval fog tudni belépni. 

 

A legbiztonságosabb jelszavak egyik tulajdonsága hogy nehéz megjegyezni őket. A felvételi értesítővel küldött, vagy a Tanulmányi Osztály/Hivatal által generált jelszavak pedig a maximális biztonságra törekednek. Így javasolt az első sikeres bejelentkezés után megváltoztatni azt. Ezt a Saját adatok / Beállítások menüpontban lehet megtenni.

 

 

Persze a biztonságos jelszó megadására továbbra is figyel a program. Az új jelszónak tartalmaznia kell legalább egy kisbetűt, nagybetűt, számot, valamint speciális karaktert és összesen legalább hét karakterből kell állnia. Nem tartalmazhatja, sem a felhasználónév, sem vezetéknév vagy a keresztnév egészét vagy részét, és nem lehet azonos az előző 20 jelszóval. Ha mégis ilyen kerülne megadásra, akkor a program hibaüzenetben tájékoztat.

 

A felhasználók adatainak biztonságát szolgálja az a szabály is, amely egy felhasználónévhez tartozóan 20 percen belül maximum 20 hibás jelszópróbálkozást engedélyez a rendszer. Ezt követően a program letiltja a felhasználó bejelentkezését 6 órára. Gyakori problémát okoz az egyetemi wi-fi hálózat automatikus csatlakozásához beállított, elmentett jelszó. Előfordulhat ugyanis, hogy a korábbi jelszó megváltoztatásra kerül, de az a hálózati csatlakozási beállításokban nem kerül cserére, így az automatikus csatlakozással a 20 sikertelen próbálkozást néhány pillanat alatt eléri a felhasználó. A jelszó módosítás előtt javasolt az automatikus csatlakozást kikapcsolni a készülékeken.

 

Amennyiben egy felhasználó elfelejtette a jelszavát, a hallgató a Tanulmányi Osztálytól/Hivataltól kérhet segítséget. Az oktatók személyes adategyeztetést követően a PTE Ügyfél-támogatási Osztályán (36006 mellék) igényelhetnek új jelszót.

 

 

Levél Csapda