Pécsi Tudományegyetem

Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer

 

Jelszó kezelés

Épp mivel egy felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó azonosít minden egyetemi alkalmazásban, az első és legfontosabb dolog, hogy a jelszó nem adható át másnak. Érdemes fokozottan figyelni hát a biztonságos tárolásra. 

A felvételi tájékoztatóval minden hallgató megkapja felhasználónevét. Ez a 2015.11.17. után tanulmányaikat megkezdő hallgatók esetében a hatjegyű, betűkből és számokból álló Neptun kód. Viszont akinek már korábban is volt hallgatói jogviszonya, annak a hét betűből (és számból) álló, .PTE-re végződő EHA kód. Akinek van EHA kódja annak van Neptun kódja is, de a bejelentkezéshez az EHA kód lesz szükséges. Akinek csak Neptun kódja van, az azzal tud bejelntkezni. Az oktatók/alkalmazottak esetében ez éppen ugyanígy működik. A felhasználó nevek megjegyzésében annyi könnyebbséget jelent hogy egy felhasználónak csak egyet kell. Így ha az oktató hallgató is, vagy a hallgató oktató is, attól még mindkét webes felületre (NEPTUN hallgató, NEPTUN oktató) ugyanzon felhasználónévvel és jelszóval fog tudni belépni. 

A legbiztonságosabb jelszavak egyik tulajdonsága hogy nehéz megjegyezni őket. A felvételi értesítővel küldött, vagy a Tanulmányi Osztály/Hivatal által generált jelszavak pedig a maximális biztonságra törekednek. Így javasolt az első sikeres bejelntkezés után megváltoztatni azt. Ezt a Saját adatok / Beállítások menüpontban lehet megtenni.

 

 

Persze a biztonságos jelszó megadására továbbra is figyel a program. Az új jelszónak tartalmaznia kell legalább egy kisbetűt, nagybetűt, számot, és összesn legalább hét karakterből kell állnia. Nem tartalmazhatja vezetéknév vagy a keresztnév egészét vagy részét, és nem lehet azonos az előző 20 jelszóval. Ha mégis ilyen kerülne megadásra, akkor a program hibaüzenetben tájékoztat.

 

A felhasználók adatainak biztonságát szolgálja az a szabály is, amely egy felhasználónévhez tartozóan 20 percen belül maximum 10 hibás jelszópróbálkozást engedélyez. Ezt követően a program letiltja a felhasználó bejelentkezését 6 órára. Gyakori problémát okoz a wifi hálózat automatikus csatlakozásához beállított, elmentett jelszó. Ebben az esetben ugyanis, ha a régi jelszó megváltoztatásra kerül, de az a hálózati csatlakozásban nem kerül cserére, az automatikus csatlakozással a 20 sikertelen próbálkozást néhány pillanat alatt eléri a felhasználó. Így a jelszó módosítás előtt javasolt az automatikus csatlakozást kikapcsolni a készülékeken. 

Amennyiben egy felhasználó elfelejtette a jelszavát, a hallgató a Tanulmányi Osztálytól/Hivataltól kérhet segítséget. Az oktatók személyes adategyeztetést követően a PTE Ügyfél-támogatási Osztályán (36006 mellék) igényelhetnek új jelszót.

 

 

 

Levél Csapda