Tárgytematika feltöltése

A tárgytematika az oktatói webes felületen az Oktatás / Tárgyak menüpontról indulva szerkeszthető.

A tárgyak listázásakor a szűrésben segítségre lehet az oktatott vagy saját tárgyak beállítása. Oktatott tárgy az amelynek a megjelölt félévben kurzus oktatói, saját tárgy amelynek a megjelölt félévben tárgyfelelősei vagyunk. A szűrési panelben megadható továbbá a kívánt félév (amely féléves tematikát szerkeszteni kívánjuk) és a csak kurzussal rendelkező tárgyak is. (Ez utóbbi megjelenítés segít a listából kizárni azokat a tárgyakat, amelyeknek meghirdetésre került kurzusa adott félévben, de később a kurzus törlésre került.)

A tárgy tárgytematikájának szerkesztését megkezdhetjük a tárgy sorának végén található [ + ] jelre kattintva majd a Tárgy alapadatok funkciót választva, de gyorsabb ha csak a tárgy nevére kattintunk.

A feljövő ablakban a tárgy részletes adatait valamint a tárgyleírást találjuk. A tárgyleírás mező az oktató webes felületről csak a tárgyfelelős számára szerkeszthető (azon tárgyak esetében, amelyek a Saját tárgyak listázásakor megjelennek). A tárgyleírás nem azonos a tematikával. A leírás általános információt ad a tárgyról, látható a hallgatók számára a felvételkor, így olyan információt érdemes benne közölni, amely nem változik, de hasznos a hallgatók számára, de nem része a tematikának.

A tematika ezen felugró ablak alján található Tárgytematika gombra kattintva szerkeszthető. A gombra kattintva megjelenik egy új ablak, amelyben a tematika alapadatait, valamint annak négy részéhez tartozó szövegszerkesztő blokkot találunk. A négy rész a következő:

1. Az oktatás célja

2. A tárgy tartalma

3. Számonkérés és értékelés rendszere

4. Irodalomjegyzék

Amennyiben a tárgy korábbi félévekben már meghirdetésre került és azokban a félévekben rendelkezett elfogadott tematikával, úgy az új félévre történő kurzusmeghirdetéssel átörökíti a progra a korábbi tematikát. Ezeket az adatokat, leírásokat szerkeszthetjük, aktualizálva ezzel a tematika egyes részeit. A módosítások ugyanakkor csak az aktuális (kiválasztott) félévben fognak érvényesülni, visszamenőleg nem.

Amennyiben a tárgy tematika mezői üresek, úgy új tematikát szükséges létrehozni. Leginkább akkor lehet ez, amikor új tárgy kerül létrehozásra. 

A tárgytematika nyelvesíthető. A tematika adataiban megadhatjuk, hogy HU magyar, EN angol vagy DE német nyelvű tematikát kívánunk megadni. A tematika fordítását a neki megfelelő mezőben szükséges megadni. Még akkor is ha a tárgy eredeti nyelve angol, vagy német, a tematikát a neki megfelelő nyelvű mezőben kell létrehozni. 

A szövegek megadása, illetve a már meglévő szövegek javítását követően az ablak alján található mentés gombra kattintva rögzíthetjük a tematikát. A tematika a félév során újra szerkeszthető, ha valami esetleg kimaradt róla, de ajánlott a kurzusfelvételig minden változtatást befejezni rajta.

Az elmentett tematika egy PDF sablonon nyomtatható amely a tárgy sorának végén lévő [ + ] jelre kattintva a Tematika letöltése funkcióval érhető el. A hallgatói webes felületen ugyanezen működéssel tölthető le a felvenni kívánt és a felvett tárgyak sorából.

 

 

Levél Csapda