NMS - Feliratkozási listák

 

Feliratkozási listák

Feliratkozási lista az adott virtuális tér tagjai számára történő közös tevékenységek szervezésére szolgál. Pl. szakkörök szervezésére, konzultációra történő feliratkozásra is használható.

Feliratkozási listát bárki hozhat létre, akár tag, akár adminisztrátor. A feliratkozási listát, ha a virtuális tér privát, akkor csak a virtuális tér tagjai érhetik el, ha a virtuális tér publikus, akkor bárki elérheti, használhatja, aki eléri a virtuális teret is.

A kiválasztott virtuális térbe belépve az egyes eszközökre külön csempék épülnek. A Feliratkozási listák kezeléséhez a Feliratkozási listák csempét kell keresni.

A „Feliratkozási listák” elemben a legfrissebb feliratkozási listák láthatóak. Az elem teljes képernyősre nyitásával a kiválasztott virtuális térhez rendelt összes feliratkozási lista látható.

 

Feliratkozási lista hozzáadása

Új feliratkozási listát az „Új feliratkozási lista felvétele” gombra kattintva tudunk létrehozni.

Új lista létrehozásakor kötelezően meg kell adnunk a lista nevét, a konkrét esemény kezdetét, végét, pl. egy konzultációs időpontot. A feliratkozás kezdetével, végével azt az időintervallumot határozzuk meg, amíg a listára történő jelentkezés megtörténhet.

A többi mező töltése opcionális. Megadható a „Max létszám”, „Leírás”, „A virtuális tér alszintjein ne látszódjon” jelölőnégyzet értéke, „Érvényesség kezdete”, „Érvényesség vége”.

A „Kizárt feliratkozási listák” mező melletti összerendelő (''...'') gombra kattintva egy új ablakban megjelenik a virtuális térhez tartozó többi feliratkozási lista. Az adott lista neve melletti jelölőnégyzetet igazra állítva, majd a ''Feliratkozási listák kiválasztása''gombot megnyomva készül el az összerendelés, amely ugyanezen a felületen szüntethető meg a jelölőnégyzetek hamisra állításával. Az így összerendelt feliratkozási listák közül a felület csak az egyikre történő jelentkezést engedi a felhasználók számára.

„Mentés” gombra elmentésre kerül a feliratkozási lista, és visszaugrik a feliratkozási listák felületre.

 

 

 

Feliratkozási lista módosítása

Csak a létrehozó és a virtuális tér adminisztrátora módosíthatja a feliratkozási listát. Ez a funkció a többi tag számára tiltva van. A virtuális térben a Feliratkozási listák csempén az „Összes” gombra kattintva megjelennek a létrehozott feliratkozási listák. A sor végi + ikonra kattintva van lehetőségünk szerkeszteni a feliratkozási listát. A „Mentés” és „Mégsem” gombra visszaugrik a feliratkozási listák felületre.

 

Feliratkozás a feliratkozási listára

Ha a felhasználó még nem jelentkezett a listára, a feliratkozva jelölőnégyzet üres, akkor aktív a feliratkozás funkció (Lehetőségek/Feliratkozás). Ennek hatására bekerül a lista tagjai közé a felhasználó, és jelölésre kerül, hogy „feliratkozva”. Amennyiben már jelentkezett a felhasználó a listára, akkor a „Feliratkozás” nem aktív. Feliratkozásra a feliratkozási időszakban van csak lehetőség.

 

Leiratkozás a feliratkozási listáról

Ha a felhasználó már jelentkezett a listára, Ez a funkció (Lehetőségek/Leiratkozás) aktív, ha a felhasználó már jelentkezett a listára.  Ha még nem jelentkezett még a listára, akkor a „Leiratkozás” nem aktív. Listáról történő leiratkozásra csak a feliratkozási időszakban van lehetőség.

 

Listára jelentkezettek

A feliratkozási listára jelentkezett felhasználók listája jelenik meg. A listára jelentkezettek névsora a Lehetőségek/Listára jelentkezettek funkcióval érhető el. Lehetőség van a listára jelentkezettek névsorának nyomtatására az itt található nyomtató ikonra kattintva. A nyomtatási sablonok között létrejött egy új típus: Feliratkozási lista néven. Amennyiben ezzel a típussal van NET Riport típusú nyomtatási sablon betöltve a rendszerbe, akkor a betöltött sablon alapján történik a nyomtatás. Azonban, ha nincs ilyen típusú sablon, akkor a felületi listázásnak megfelelő nyomtatási kép alapján kerül nyomtatásra a lista.

 

 

Feliratkozási lista másolása

Lehetőség van a virtuális térhez létrehozott feliratkozási lista másolására. Virtuális téren belül, a feliratkozási lista elem teljes képernyős nézetben, a feliratkozási lista sorában lévő lehetőségek menü kiegészült egy „Másolás” funkcióval. Ez a funkció csak a feliratkozási lista létrehozója számára válik aktívvá, egyébként kiszürkítve jelenik meg. 

A Másolás funkciót választva egy felugró ablakban lehetőség van megadni, hogy mennyi példányban szeretnénk másolni a feliratkozási listát. Sikeres másolásról visszajelző üzenetet is kapunk: „Sikeres másolás!”

A másolással létrejött feliratkozási lista neve megegyezik az eredeti lista nevével, annyi kiegészítéssel, hogy a név mögé bekerül az (M1), (M2)… kiegészítés, attól függően, hogy hány példányban történik meg a másolás. Később a másolt listák átnevezhetők. Amennyiben olyan feliratkozási lista kerül másolásra, amelyre már történt feliratkozás, a feliratkozott egyének nem kerülnek másolásra a lista többi adatával együtt. A másolással létrejött listák minden egyéb adata az eredeti példány adataival megegyezik, valamint ugyanahhoz a virtuális térhez kapcsolódnak.

Egy feliratkozási lista csak a feliratkozás vége dátumig másolható, azt követően a funkció inaktívvá válik.

Levél Csapda