Neptun Meet Street - Virtuális terek

Röviden NMS. Minden felvett kurzushoz, automatikusan létrejön egy virtuális tér, aminek tagja lesz minden hallgató, aki felvette a kurzust. Az oktatónak lehetősége van a kurzusról szóló információkat megosztani, dokumentumokat, tanulási segédleteket feltölteni, illetve a félévközi feladatokat, teszteket meghirdetni. Ugyanígy ezen a felületen adhat le a hallgató beadandókat, teljesíthet évközi elektronikus feladatokat. Az NMS-t a Neptunba belépve a főoldalon a [Tanulmányi rendszer] fül mellett a [Neptun Meet Street] ikonra kattintva érhető el. Az aktuális feladatokról és feltöltésre került anyagokról értesítést küld a rendszer a virtuális terek tagjainak és vendégeinek.

Belépve a Neptun TR-be automatikusan a tanulmányi adminisztrációs felület jelenik meg. A virtuális terek megjelenítéséhez előbb váltás szükséges a Neptun Meet Street-re (NMS).

Az NMS-re váltáskor automatikusan a virtuális terek listája jelenik meg. Ugyanez a felület elérhető a Virtuális tér / Virtuális terek menüpontra kattintva. A terek megjelenítéséhez kapcsolódik egy összefoglaló panel ami feltöltött dokumentumok, fórumok, feladatok, és egyéb eszközök újdonságainak számát mutatja. 

Az eszközök alatt található szűrő panel segítségével kereshető a konkrét virtuális tér. Két féle virtuális tér található a rendszerben:

A) Kurzus típusú terek, amelyek egy konkrét, adott félévben felvett kurzushoz kapcsolódnak. Ezen tereknek adminisztrátorai az oktatók, és tagjai a hallgatók. 

B) Egyéb típusú terek, amelyek nem kurzushoz kapcsolódnak, független szervező elv alapján épülnek, pl. tanszéki virtuális tér, vagy egy adott képzés hallgatóit segítő virtuális tér.

Javasolt a megjelenítést a Saját terek rádiógombra állítani, így csak azok a virtuális terek jelennek meg, amelyeknek tagjai vagyunk. Ezt követően a Szűrés blokkban a Kurzus jelölőt bepipálni és a kívánt félévet kiválasztani. Így a megjelenített virtuális terek köre tovább szűkíthető az adott félévben felvett kurzusokra. A virtuális tér neve az tartalmazza a tantárgy címét, így egy konkrét kurzus kereséséhez elegendő a Virtuális tér neve keresőmezőbe begépelni a keresett tantárgy címének első részletét. A szűrési feltételeknek megfelelő terek listája jelenik meg a felület alján a Listázás gombra kattintva. A virtuális tér nevére kattintva lépünk be a térbe. 

A virtuális tér elemei

A kiválasztott virtuális térbe belépve a térhez kapcsolódó bővebb felület nyílik meg.  A felületen a virtuális tér elemeinek összefoglaló felülete jelenik meg. Az egyes elemek dobozokban (csempékben) különülnek el.

A virtuális tér elemei:

-          

Hírek

-          

Dokumentumok

-          

Feliratkozási listák

-          

Blog

-          

Tagok

-          

Feladatok

-          

Üzenőfal

-          

E-Tananyagok

-          

Hasznos linkek

-          

Szavazás

-          

Fórum

Az egyes elemek alatt a dobozokban az adott elemekből általában az utolsó 3 létrehozott vagy módosított jelenik meg. Az adott dobozban az „Összes” gombra kattintva tudjuk megnézni az elem típushoz tartozó összes rögzítést.

A virtuális térhez az oktatónak lehetősége van hírt írni és közzétenni. A hírek mindenkire vonatkozó információk, melyek egyben fórumként is működnek. A hírhez minden tag hozzá tud szólni, a hozzászólást a virtuális tér minden tagja látja. Híreket használhatja az oktató például a pótlási időpontok kihirdetésére, vagy akár egy helyszín vagy időpont változtatás közzétételére.

A hallgatók a hírre kattintva az „Új hozzászólás” gombbal hozzá tudnak szólni az adott hírhez.

A dokumentumok az oktató anyagok, segédletek, jegyzetek felöltésére alkalmas felület. (videók, prezentációk, word dokumentumok egyaránt feltölthetők. Dokumentumot lehetősége van feltölteni az adminisztrátornak és a tagoknak is, az oktatónak és a hallgatóknak is. Egy adott térhez feltölthetünk új vagy már korábban feltöltött dokumentumot. A hallgató előre feltöltheti saját dokumentumtárát. Felöltést követően csak a saját magunk által felöltött dokumentumok szerkeszthetők. A feltöltött dokumentumokat lehetőségünk van egyesével és csoportosan is letölteni. Dokumentum felöltésénél kiválasztható, hogy az adott dokumentum feladat vagy egyéb.

Feliratkozási lista a virtuális tér tagjai számára történő közös tevékenységek szervezésére szolgál. Pl. szakkörök szervezésére, konzultációra történő feliratkozásra is használható. Feliratkozási listát bárki hozhat létre, akár tag, akár adminisztrátor.

A blog hasonlóan működik, mint a fórum. Új bejegyzés rögzíthető, amihez mindenki hozzá szólhat. A fórummal ellentétben a blog elemben lehetőségünk van dokumentum csatolására is a témához. Felvihetünk új dokumentumot, illetve választhatunk a már a dokumentumtárban tárolt dokumentumok közül is. A csempe alján található „Új blog felvétele” gombbal tudunk új témát rögzíteni.

A tagok csempén a virtuális tér tagjai láthatók. Belépve, az adott tagnál található sor végi + jelre kattintva lehetőség van a csoport tagjainak üzenetet küldeni.

Ha a virtuális tér kurzushoz tartozik, akkor a kurzushoz kiírt feladatok jelennek meg ebben az elemben.

Feladatok kezeléséről bővebben:

https://neptun.pte.hu/hu/segedlet/neptun_meet_street_feladatok

 

Az üzenőfalra bárki kirakhat új üzenetet. Az üzenőfalon közzétett üzenet nem úgy működik, mint a hír vagy a fórum bejegyzés, vagyis hozzászólás nem engedélyezett. Az üzenőfalon látszik, hogy ki rakta ki az üzenetet, illetve az üzenet szövegének első pár karaktere. A teljes üzenetet az összes üzenet gombra kattintva látjuk. Új üzenetet a panel alján található „Új bejegyzés felvitele” gomb megnyomásával tudunk létrehozni. Az üzenet megírását követően a „Mentés” gombbal tudjuk véglegesíteni.

Itt látja a hallgató, ha az oktató az adott kurzushoz töltött fel elektronikus tananyagot, illetve itt kiválasztva tudja elvégezni azt.

A Hasznos linkek elemben a virtuális térhez kapcsolódóan linkeket rögzíthetünk. Linket tag jogosultságú egyén is rögzíthet a virtuális térhez. Meg kell adnunk a webcím linkjét és egy nevet. Adhatunk leírást is az adott linkhez.

Itt van lehetőségünk egy témában szavazni. Szavazást az oktató indíthat.

Szavazni a megadott időintervallumon belül lehet.

Új fórumot mind az adminisztrátor, mind a tagok indíthatnak. A Fórum elemben a legfrissebb 3 fórum téma látható. Legfrissebbnek az számít, amit vagy utolsónak rögzítettünk, vagy utoljára szóltak hozzá. Az elem teljes képernyősre nyitásával a kiválasztott virtuális térhez tartozó összes fórum téma látható. Itt lehetőség van témára keresni, illetve lezárt témák megjelenítésére. Emellett listázhatók a kedvenc fórum témák, és az új hozzászólásokat tartalmazó témák is. A fórum lehet a csoport szintjén zárt, illetve hozzárendelhetők más felhasználók is. Új fórumot az „Új téma felvitele” gombbal tudunk létrehozni.

Mentést követően az ablak nem tűnik el, hanem megjelenik két tabfül az ablakban. A "Hozzárendelt felhasználók" és a "Hozzárendelt felhasználói csoportok". Itt van lehetőségünk a fórumhoz egyéb felhasználót hozzárendelni.

Levél Csapda