Neptun Meet Street - Virtuális terek

Röviden NMS. A terekhezautomatikusan hozzárendelődik minden hallgató, aki felvette a kurzust. Az oktatónak lehetősége van a kurzusról szóló információkat megosztani, dokumentumokat, tanulási segédleteket feltölteni, illetve a félévközi feladatokat, teszteket meghirdetni. Ugyanígy ezen a felületen adhat le a hallgató beadandókat, teljesíthet évközi elektronikus feladatokat. Az NMS-t a Neptunba belépve a főoldalon a [Tanulmányi rendszer] fül mellett a [Neptun Meet Street] ikonra kattintva érhető el. Az aktuális feladatokról és feltöltésre került anyagokról értesítést küldd a rendszer a virtuális terek tagjainak és vendégeinek.

Belépve a Neptun TR-be automatikusan a tanulmányi adminisztrációs felület jelenik meg. A dokumentumok feltöltéséhez előbb váltás szükséges a Neptun Meet Street-re (NMS).

 

Az NMS-re váltáskor automatikusan a virtuális terek listája jelenik meg. Ugyanez a felület elérhető a Virtuális tér / Virtuális terek menüpontra kattintva. A terek megjelenítéséhez kapcsolódik egy összefoglaló panel ami feltöltött dokumentumok, fórumok, feladatok, és egyéb eszközök újdonságainak számát mutatja. 

 

Az eszközök alatt található szűrő panel segítségével kereshető a konkrét virtuális tér. Két féle virtuális tér található a rendszerben:

A) Kurzus típusú terek, amelyek egy konkrét, adott félévben meghirdetett kurzushoz kapcsolódnak. Ezen tereknek adminisztrátorai az oktatók, és tagjai a hallgatók. 

B) Egyéb típusú terek, amelyek nem kurzushoz kapcsolódnak, független szervező elv alapján épülnek, pl. tanszéki virtuális tér, vagy egy adott képzés hallgatóit segítő virtuális tér. (Az Egyéb típusú terek létrehozásához külön jogosultság szükséges.)

 

Javasolt a megjelenítést a Saját terek rádiógombra állítani, így csak azok a virtuális terek jelennek meg, amelyek Ön tagja, vagy adminisztrátora. Ezt követően a Szűrés blokkban a Kurzus jelölőt bepipálni és a kívánt félévet kiválasztani. Így a megjelenített virtuális terek köre tovább szűkíthető olyan kurzusokra, amelynek Ön oktatója. A virtuális tér neve az tratalmazza az oktatott tantárgy címét, így egy konkrét kurzus kereséséhez elegendő a Virtuális tér neve keresőmezőbe begépelni a keresett tantárgy címének első részletét. A szűrési feltételeknek megfelelő terek listája jelenik meg a felület alján a Listázás gombra kattintva. A virtuális tér nevére kattintva lépünk be a térbe. 

A virtuális tér elemei

A kiválasztott virtuális térbe belépve a térhez kapcsolódó bővebb felület nyílik meg.  A felületen a virtuális tér elemeinek összefoglaló felülete jelenik meg. Az egyes elemek dobozokban (csempékben) különülnek el.

A virtuális tér elemei:

Hirek

Dokumentumok

Feliratkozási listák

Blog

Tagok

Feladatok

Üzenőfal

E-tananyagok

Hasznos linkek

Szavazás

Fórum


Az egyes elemek alatt a dobozokban az adott elemekből általában az utolsó 3 létrehozott vagy módosított jelenik meg. Az adott dobozban az „Összes” gombra kattintva tudjuk megnézni az elem típushoz tartozó összes rögzítést.

 

 

Hirek

A virtuális térhez lehetőségünk van hírt írni és közzétenni. A hírek mindenkire vonatkozó információk, melyek egyben fórumként is működnek. A hírhez minden tag hozzá tud szólni, a hozzászólást a virtuális tér minden tagja látja. Híreket használhatjuk például a pótlási időpontok kihirdetésére, vagy akár egy helyszín vagy időpont változtatás közzétételére.

Új hírt a Hírek feliratú doboz alján található „Új hír felvitele” gombbal tudunk létrehozni. Hír felvitelekor meg kell adnunk annak érvényességét (végdátumát), illetve kezdetét. A hírnek címet kell adnunk és opcionálisan adhatunk összefoglalót is.

A hallgatók a hírre kattintva az „Új hozzászólás” gombbal hozzá tudnak szólni az adott hírhez.

 

Dokumentumok

A dokumentumok az oktató anyagok, segédletek, jegyzetek felöltésére alkalmas felület. (videók, prezentációk, word dokumentumok egyaránt feltölthetők. Dokumentumot lehetősége van feltölteni az adminisztrátornak és a tagoknak is, az oktatónak és a hallgatóknak is. Egy adott térhez feltölthetünk új vagy már korábban feltöltött dokumentumot. Az oktató előre feltöltheti saját dokumentumtárát. Felöltést követően csak a saját magunk által felöltött dokumentumok szerkeszthetők. A feltöltött dokumentumokat lehetőségünk van egyesével és csoportosan is letölteni. Dokumentum felöltésénél kiválasztható, hogy az adott dokumentum feladat vagy egyéb.

A dokumentumok felöltéséről, kezeléséről bővebben:

NMS-Dokumentum felöltése

NMS-Dokumentum hozzárendelése virtuális térhez

 

 

Feliratkozási lista

Feliratkozási lista a virtuális tér tagjai számára történő közös tevékenységek szervezésére szolgál. Pl. szakkörök szervezésére, konzultációra történő feliratkozásra is használható. Feliratkozási listát bárki hozhat létre, akár tag, akár adminisztrátor.

Feliratkozási listákról bővebben:

NMS-Feliratkozási listák

 

Blog

A blog hasonlóan működik, mint a fórum. Új bejegyzés rögzíthető, amihez mindenki hozzá szólhat. A fórummal ellentétben a blog elemben lehetőségünk van dokumentum csatolására is a témához. Felvihetünk új dokumentumot, illetve választhatunk a már a dokumentumtárban tárolt dokumentumok közül is. A csempe alján található „Új blog felvétele” gombbal tudunk új témát rögzíteni.

 

Tagok

 

A tagok csempén a virtuális tér tagjai láthatók. Itt van lehetőség az adminisztrátor számára a virtuális tér tagjain (a kurzus hallgatóin) kívül más felhasználók felvételére, vagy meglévő tag törlésére. Szintén itt van lehetőség a csoport tagjainak üzenetet küldeni. 

  

Feladatok

Ha a virtuális tér kurzushoz tartozik, akkor a kurzushoz kiírt feladatok jelennek meg ebben az elemben. Az oktató itt tudja megtekinteni a hallgatók által beadott feladatokat. Lehetőség van a még nem értékelt feladatokra szűrni illetve külön listázni azon hallgatókat, akik rendelkeznek beadott feladattal. A feladathoz tartozhat feltöltendő/beadandó dokumentum vagy akár elektronikus vizsga egy konkrét időponttal.

Feladatok kezeléséről bővebben:

Feladat kezelés

 

Üzenőfal

Az üzenőfalra bárki kirakhat új üzenetet. Az üzenőfalon közzétett üzenet nem úgy működik, mint a hír vagy a fórum bejegyzés, vagyis hozzászólás nem engedélyezett. Az üzenőfalon látszik, hogy ki rakta ki az üzenetet, illetve az üzenet szövegének első pár karaktere. A teljes üzenetet az összes üzenet gombra kattintva látjuk. Új üzenetet a panel alján található „Új bejegyzés felvitele” gomb megnyomásával tudunk létrehozni. Az üzenet megírását követően a „Mentés” gombbal tudjuk véglegesíteni.

E-learning tananyagok

Az oktatói weben, NMS felületen, Virtuális téren belül E-learning anyagok elemben van lehetősége a virtuális tér adminisztrátorának e-learning tananyagot feltölteni. Bármilyen SCORM kompatibilis elektronikus tananyag feltölthető a rendszerbe.  A keretrendszerbe — a SCORM ajánlásnak megfelelően — kizárólag zip formátumú tananyagcsomagot lehet feltölteni.

Új tananyag felöltésekor meg kell adnunk a tananyag nevét és a verziószámát. Ezen kívül opcionálisan megadható a nyelve, egy leírás. Beállítható a tananyag láthatósága is. A „Publikus” anyagokat bármelyik oktató hozzárendelheti a saját virtuális teréhez, amelyekben adminisztrátori jogosultsággal rendelkezik. A „Látható” anyagokat csak a feltöltő kezelheti, más oktatók csak láthatják a listában. A „Védett” anyagokat csak a feltöltő láthatja és kezelheti. Az „Érvényesség” mezőben adhatja meg azt a dátumot, ameddig a tananyag hozzáférhető a tagok számára. Ez az érvényesség később módosítható. A „Kitöltések száma” arra vonatkozik, hogy hányszor engedélyezett a tananyag elindítása.

Hasznos linkek

A Hasznos linkek elemben a virtuális térhez kapcsolódóan linkeket rögzíthetünk. Linket tag jogosultságú egyén is rögzíthet a virtuális térhez. Meg kell adnunk a webcím linkjét és egy nevet. Adhatunk leírást is az adott linkhez.

Szavazás

Itt van lehetőségünk egy témában szavazást indítani, például egy találkozó időpontjáról.

A szavazás létrehozásakor meg kell adni a szavazás címét, a kérdést, a szavazás időinteervallumát, illetve, hogy egy vagy több válasz lehetőséget biztosítunk.  Mentést követően adhatók meg a válaszlehetőségek az „Új válaszlehetőség” gomb megnyomásával.

 

Fórum

Új fórumot mind az adminisztrátor, mind a tagok indíthatnak. A Fórum elemben a legfrissebb 3 fórum téma látható. Legfrissebbnek az számít, amit vagy utolsónak rögzítettünk, vagy utoljára szóltak hozzá. Az elem teljes képernyősre nyitásával a kiválasztott virtuális térhez tartozó összes fórum téma látható. Itt lehetőség van témára keresni, illetve lezárt témák megjelenítésére. Emellett listázhatók a kedvenc fórum témák, és az új hozzászólásokat tartalmazó témák is. A fórum lehet a csoport szintjén zárt, illetve hozzárendelhetők más felhasználók is. Új fórumot az „Új téma felvitele” gombbal tudunk létrehozni. Ha azt szeretnénk, hogy a csoport tagjai lássák a fórumot, akkor a publikus jelölőt be kell pipálni.

 Mentést követően az ablak nem tűnik el, hanem megjelenik két tabfül az ablakban. A "Hozzárendelt felhasználók" és a "Hozzárendelt felhasználói csoportok". Itt van lehetőségünk a fórumhoz egyéb felhasználót hozzárendelni. Ezt követően a vissza gombbal tudunk kilépni az ablakból.

Levél Csapda