Iskolai tanítási gyakorlat értékelése

A tanulmányi rendszerben az Ügyintézés / Kérvények menüponton találhatóak az adott félévben kitölthető űrlapok. A menüponton két tabulátorfül található: a Kitölthető kérvények és a Leadott kérvények, mely utóbbin ellenőrizhető, visszanézhető a már kitöltött és leadott űrlap. A csoportos és az összefüggő egyéni gyakorlat értékeléséhez külön-külön űrlap áll rendelkezésre.

Az adott űrlap nevére, vagy a sor végén található + jelre és abban a Kiválaszt gombra kattintva megjelenik az űrlap.

Az űrlap több oldalt tartalmaz, mind a csoportos, mind az összefüggő egyéni gyakorlat értékelő űrlap esetében az első oldal az értékelőlapról ad tájékoztatást. A második oldal az értékelőről és az értékeltről (gyakorlatot teljesítő hallgatóról) kér információt.

Minden oldal alján megtalálhatók az űrlap navigációs gombjai. Az Előző és a Következő gombok az oldalak közötti lapozást segítik, amennyiben az adott oldalon minden kötelező mező kitöltésre került. A Vissza gombbal a kérvény kitöltése szakítható meg, ezzel a program visszalép a kitölthető kérvények menüpontra. A kitöltés közbeni felfüggesztésre ad lehetőséget a program a Kitöltés felfüggesztése gombbal. A Kérvény leadása gomb a legutolsó oldalon aktiválódik. Dokumentum hozzárendelésére ezen űrlapon nincs lehetőség.

Fontos hogy az adott félévben gyakorlatot értékelő pedagógusnak mindkét típusú értékelő lap kitöltéséhez van jogosultsága, függetlenül attól, hogy van-e az adott félévben mindkét típusú gyakorlatot teljesítő hallgatója. Így abban az esetben, ha az „Adtalap az értékelőlaphoz” oldalon a Hallgatói adatok blokkban A hallgató neve (Neptun kódja) nem tartalmaz lenyitható listát, úgy Önhöz az űrlapbeállításoknak megfelelően nem tartozik adott gyakorlatot teljesítő, értékelendő hallgató.

 

Amennyiben a Hallgatói adatok alatt megjelenik a hallgató választó ablak, úgy egy legördülő listából szükséges kiválasztani az értékelendő hallgatót. Az űrlap kialakításában az értékelő vezetőtanár neve melletti, az értékelő Neptun kódját tartalmazó dobozban található értékkel került összerendelésre a választható hallgatók értékei. Így kérjük, hogy ezen a mezőn semmiképp se módosítsanak.

A kötelező mezőket a program az oldalak közötti lapozás előtt pirossal emeli ki a program. Valamint egy felugró ablak tájékoztat a szükséges kitöltésről. A felugró ablakot „leokézva”, a piros mezőket kitöltve lehet továbblépni.

Ugyancsak felugró ablak és piros mező tájékoztat a hibás kitöltésről. Az értékelőlapon 1-5 közötti számokkal (pontokkal) lehet értékelni a hallgatói teljesítményt, így amennyiben az értékelő mezőbe nem 1-5 értékű szám kerül beírásra, úgy a program ennek javítását kéri.

Az értékelendő hallgatók kiválasztásán kívül az Alapadatok oldalon töltendő a hallgató szakja és a képzési szintje. Az űrlappal kizárólag osztatlan képzési szinten résztvevő hallgatók kerülnek értékelésre.

A további oldalak az értékelés különböző témakörei alapján rendezve. Az oldal alján az összpontszám és a végső jegy megadására van lehetőség. Az utolsó oldalon az előző oldalakon megadott információk, kitöltések láthatók, ellenőrizhetők.

Az utolsó oldalon megtekinthető valamennyi űrlapkitöltési válasz. Így lehetőség van az összes korábbi válasz, értékelés ellenőrzésére, még a leadás előtt. Ha valamely kitöltésen változtatni szükséges, akkor a megfelelő oldalhoz szükséges visszalapozni az Előző gomb segítségével.

Amennyiben az űrlapkitöltés megfelelő, úgy az oldal alján a Kérvény leadása gombra szükséges kattintani. Ezt követően megjelenik az űrlap sikeres  leadását visszajelző ablak, amely tartalmazza a leadott űrlap azonosítóját. Ezen azonosító hasznos lehet a későbbiekben a Leadott kérvények tabulátorfülön az adott hallgatóra vonatkozó értékelés visszakeresésében.

A Vissza gombra kattintva a program feltesz egy kérdést: "Kívánja-e nyomtatni?" Az Igen gombra kattintva elkészül a leadott űrlaphoz tartozó Záróértékelés, amelyet kinyomtatva és aláírva szükséges visszaküldeni a kari koordinátornak. 

Amennyiben elmulasztotta a záróértékelés generálását, úgy a Leadott kérvények fülön a korábban kitöltött űrlap sorának végén a + jelre kattintva a Nyomtatvány letöltése PDF-ként opció segítségével töltheti le ismét. 

 

Levél Csapda