Pécsi Tudományegyetem

Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer

 

Vizsgák kezelése - jelentkezés, leadás és csere

A Vizsgák / Vizsgajelentkezés felületre lépéskor első alkalommal automatikusan az aktuális félévben meghirdetett összes, az aznapi dátum utáni vizsgaalkalom megjelenik, de lehetőség van a listát szűkíteni is.

 

A Vizsgák / Vizsgajelentkezés felületre lépéskor első alkalommal automatikusan az aktuális félévben meghirdetett összes, az aznapi dátum utáni vizsgaalkalom megjelenik, de lehetőség van a listát szűkíteni is.

 

 

Ha egy bizonyos tárgy vizsgaalkalmaira vagyunk csak kíváncsiak, akkor a "Tárgyak" legördülő menüből kiválasztva az adott tantárgyat, majd a "Vizsgák listázása" gombra kattintva érhetjük el. 

 

 

A felületen a tárgy neve és a vizsga időpontja a két fő információ, de ezeken túl egyéb adatokat is láthatunk a sorban, úgy mint: 'Típus', 'Limit', 'Fő/Limit', 'Termek', 'Oktatók', 'Leírás'. A vizsgáknál (az adott vizsga sorában) egy piros, felkiáltójeles ikonnal kijelzésre kerül, ha a felvett vizsga létszáma nem éri el az intézmény által meghatározott minimális létszámkeretet. Így a felületen vizsgajelentkezéskor és a felvett vizsgák megtekintésekor tájékozódhatunk arról, hogy mely vizsgáknál nem teljesül a megfelelő létszám. 

A Vizsgák / Vizsgajelentkezés menüponton is lehetőség van megtekinteni a vizsgához tartozó tantárgyból előzőleg megszerzett eredményeket. Ha valamely vizsgára hirdetett tárgyból már van eredményünk, akkor a vizsga sora előtti (+)Lehetőségek ikonra kattintva megnyílik egy belső lista, ami annyi sorból áll, amennyi korábbi eredmény létezik. 

 

 

A keresett vizsgát megtalálva, a vizsgatárgy nevére, vagy a sorvégi "Lehetőségek / Vizsga adatok" linkre kattintva, egy felugró ablakban megjelennek a kiválasztott vizsga adatai (alapadatok, kuzusok / jelentkezett hallgatók, vizsgáztatók, előzmények). 

 

 

 

 

 

Vizsga felvételéhez a "Vizsgajelentkezés" felületen az adott időpont sorában található (+)Lehetőségek ikonra kell kattintani, majd azon belül a "Jelentkezés" gombra. 

 

 

 

Vizsgára jelentkezni (és arról lejelentkezni) kizárólag az intézmény/oktató által megjelölt vizsgaidőszakban van lehetőség! A vizsgajelentkezésről automatikus rendszerüzenetet küld a Neptun. Ezt az üzenet akkor is megérkezik, ha más jelentkeztette fel a hallgatót vizsgára. A már megvalósult jelentkezésnél a vizsga sora kék betűkkel jelenik meg és az egeret a sor fölé húzva előugró panel tájékoztat arról, hogy a vizsga már felvételre került. Ilyenkor a "Jelentkezés" link is inaktív (ellenben aktívvá válik a „Lejelentkezés” link, tehát innen is lehetőség lesz leadni az épp felvett vizsgát). 

Abban az esetben, ha vizsgaidőpont változtatás, vagy téves feljelentkezés, esetleg várólistára kerülés miatt szükséges lejelentkezni a vizsgáról, akkor az adott vizsga sorának végén látható "Lehetőségek" ikonra kattintva, majd a "Leadás" feliratra kattintva tehető meg (a PTE szabályzata értelmében legkésőbb a vizsgát megelőző 36 óráig, vagy amennyiben a kari rendelkezések meghatározzák). Ekkor a rendszer megpróbálja lejelentkeztetni az adott alkalomról és a művelet sikerességéről illetve sikertelenségéről visszajelzést ad. Automatikus rendszerüzenetet is küld a lejelentkezésről, akkor is, ha más végezte el ezt a műveletet (lejelentkeztetett). 

Amennyiben egy tárgy vizsgáját másik időpontra szükséges cserélni, megint csak a vizsga sorában látható sorvégi (+)Lehetőségek ikonra kattintva, a „Vizsgacsere” lehetőséget a lecserélendő vizsga sorának végén kell választani. 

 

 

Ekkor egy előugró ablakban megtekinthető a vizsga tárgyából kiírt többi vizsga, amelyre lehetőség van cserélni a kijelölt vizsgaalkalmat. 

 

 

A vizsgacsere ablakban kiválasztva azt a vizsgaalkalmat, amelyre cserélni kívánjuk, majd az adott vizsga sorában található sorvégi ikonra és a „Vizsgacsere” feliratra kattintva tehetjük meg. A művelet mentése előtt a program egy megerősítő kérdést tesz fel egy előugró ablakban, melyben a vizsgacsere szándékot szükséges megerősíteni. A vizsgacsere természetesen csak jövőbeni vizsgaalkalmak között lehetséges.

Levél Csapda