Pécsi Tudományegyetem

Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer

 

Diákigazolvány

A "Személyes adatok" felületen a második, ”Állandó/Ideiglenes diákigazolvány” fül alatt megjelenítésre kerülnek a hallgatóhoz tartozó állandó és ideiglenes diákigazolvány adatok, mint az igazolvány típusa (állandó, ideiglenes), az igazolvány sorszáma, kiadás dátuma, érvényesség ideje, valamint a tagozat (nappali, levelező, vagy esti). A sorvégi "Lehetőségek (+)" ikonra kattintva az egyes diákigazolványhoz tartozó matrica és esetleges személyi lap adatait lehet megnézni. A diákigazolványok érvényességi ideje is feltüntetésre került a felületen, illetve ideiglenes igazolvány esetén az előugró ablakban. A "Saját adatok / Adatmódosítások" menüpontra kattintva ellenőrizhető az adatmódosításra beadatott kérelmek, illetve hogy melyek kerültek elfogadásra.
A diákigazolvány igényléséhez az okmányirodában szükséges a fénykép elkészítése és a NEK azonosító megszerzése. Ezt követően a Neptun diákigazolvány igénylés felületen ("Ügyintézés / Diákigazolvány igénylés") lehetőség van új diákigazolvány igénylés elektronikus rögzítésére, valamint itt nyomon lehet követni a kapcsolódó, már leadott igényléseket. A felületen az ’Új felvétel’ gombbal lehetséges új diákigazolvány igénylés felrögzítése. Erre kattintva egy előugró ablakban ki kell tölteni a „NEK azonosító”, „Igénylés típusa”, vagy amennyiben van, akkor a „Másodlagos intézmény” mezőket. A másodlagos intézmény kitöltésekor ki kell tölteni mind a másodlagos intézmény, mind a másodlagos intézmény nyomdai kódja szöveges mezőket. Az utóbbi formátuma Fxxxxx, azt, hogy mit kell ide beírni, a másodlagos intézmény honlapján, vagy a Tanulmányi Osztályon lehet megtudni. A diákigazolvány igénylésnél csak állandó, vagy tartózkodási cím alapján igényelhető az igazolvány. Hivatalos okmány lévén javasolt a bejelentett lakcím megadása. A „NEK azonosító” mezőbe az Okmányirodától kapott, úgynevezett NEK kódot kell berögzíteni. Hibás formátumú sorszám nem rögzíthető. A feliratok, tooltipek adategyeztetésre, a NEK azonosító rögzítési szabályára, és címmel, másodlagos intézményi kóddal kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet. A diákigazolvány legyártásához teljes, karakterhelyes egyezés szükséges a Neptunban szereplő adatok és a NEK adatlap között, eltérés esetén, igénylés előtt az ügyintézőhöz kell fordulni. Az igénylés típusa mezőben jelezhető, hogy milyen okból kérelmezi a hallgató új diákigazolványt. Lehetséges többek között előző igazolvány elvesztése vagy adatváltozás miatt.
A „Képzés” mező nem változtatható, tájékoztató jellegű, hogy látható legyen, mely képzésére fog vonatkozni az igénylés. Ha több képzés van, akkor a képzésváltás segítségével lehet a képzésen módosítani. Ilyenkor természetesen elölről kell kezdeni a rögzítést. Új igénylés addig nem indítható, amíg van folyamatban lévő igénylés. A már felrögzített igénylés a felületen látható listában jelenik meg, ahol kijelzésre kerülnek (az igénylés
korábbi eljárási módjának megfelelően) az igénylő lapok sorszámai, igény típusa, befizetve, valamint, hogy postázásra került-e már.

Levél Csapda